Akikre ma is büszkék lehetünk

 

Nemrég került a kezembe egy vékony könyv, a lipótvárosi nőegylet jubileumi évfordulójáról. A kiadvány köszöntőjét a kitűnő szónoklatairól ismert főrabbi, Hevesi Ferenc írta, az összeállítás javarészét az egylet vezetőségének fényképei és az aláírt néhány gondolat teszik ki.

Idősebb és fiatalabb nők, asszonyok, néhányan ünnepélyes, komoly arckifejezéssel, mások kedvesen mosolyognak. Elegánsak, divatosak, sokan kifejezetten modernek. Akad közöttük karriert építő ügyvédnő csakúgy, mint a társadalmi életben jelentős helyet foglaló férj mellett közéleti szerepet vállaló feleség. Szavaik hitről, őszinte segítő szándékról árulkodnak. Kivétel nélkül mindnyájan túl vannak már egy szörnyű háborún és egy forradalmon, mégis töretlen magabiztossággal állnak a helyükön. Pedig az első világháború jócskán szedett áldozatot a zsidó családok körében is, az ő emléküket akkor még nagy megbecsülés övezte, erről díszes kiadványok árulkodnak, sokan kaptak katonai rangot, kiváltságot. Arról azonban elfeledkeztek a tankönyvek említést tenni, hogy a kommün igazi kárvallottjai éppen a zsidó polgárok köréből kerültek ki, burzsujnak kiáltották ki az ipar és a kereskedelem jelentősebb résztvevőit, üzemeiket államosították, lakásaikat kifosztották, otthonaikba idegen családokat költöztettek. Később, a Tanácsköztársaság leverése után pedig elszenvedhették azt az antiszemita hullámot, amit a kommün néhány prominens zsidó képviselője miatt gerjesztettek.

Ezek az asszonyok megtanultak túlélni. A vallás, a kultúra, a zsidó értékek erőt és tartást adtak nekik a csapások elviselésére, a szegényebbek, elesettek megsegítésére. Akkor, a közelgő zsidótörvények árnyékában még nem tudhatták, mennyi szörnyűség vár rájuk a második világháború poklában, de már sok rosszat átélve bizakodtak, másokért tevékenykedtek, részt vettek a zsidó közéletben. Anyák, nagymamák voltak, akikről mi is példát vehetünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
WEBSHOP

judaica.hu

 

Kabbala