Budapesten született a "Templeton-díj a vallási progresszióért" idei nyertese

Sir Sigmund Sternberg, budapesti születésű brit emberbarát és üzletember, a Keresztények és Zsidók Nemzetközi Tanácsa (International Council of Christians and Jews ICCJ) Végrehajtó Bizottságának elnöke, az egyházak közötti kapcsolat javulásának egyik legnagyobb nemzetközi hírű előmozdítója nyerte el idén a Templeton-díjat - jelentették be a minap New York-ban, az ENSZ Egyházügyi Központjában tartott sajtófogadáson.
A Sir John Templeton által 1972-ben alapított díjat minden évben egy-egy olyan élő személy kapja meg, aki különlegesen eredeti módon mozdította elő, hogy az emberiség közelebb kerüljön Istenhez, illetőleg a spiritualitáshoz. Az díj értéke 750 ezer font (mintegy 1,23 millió dollár) - ez a világ legnagyobb, évente gazdára találó pénzbeli díja.
Sternberg a második zsidó s az első "reformzsidó" -, aki elnyerte ezt a díjat, előtte 1991-ben Lord Jakobovitz ortodox rabbinak, Nagy-Britannia korábbi főrabbijának, az átütő jelentőségű, "Zsidó orvosi etika" című könyv szerzőjének ítélték - első zsidó kitüntetettként - oda.
A 76 éves idei kitüntetett a díjat azzal a "csendes diplomáciai tevékenységével" érdemelte - úgymond - ki, amely központi szerepet játszott a '80-as években az egykori auschwitzi haláltábor körzetében tervezett karmelita kolostor ügyében kirobbant botrány megoldásában, segített megszervezni, hogy a történelemben első ízben a pápa ellátogasson egy zsinagógába, s hogy a Vatikán elismerje Izrael Államát, valamint számos más alkalommal előmozdította a vallások közötti párbeszédet.
A Templeton-díj korábbi kitüntetettje volt például 1973-ban Teréz anya, 1982-ben dr. Billy Graham, 1983-ban Alekszandr Szolzsenyicin, tavaly pedig az indiai spirituális önismereti mozgalom alapítója és vezetője, Pandurang Shastri Athavale.
A díjat Sir Sternbergnek Fülöp herceg fogja átadni májusban, a Buckingham-palotában rendezendő magánünnepségen, míg a hivatalos ünnepségre június 26-án az ENSZ székházában kerül majd sor.
A díj odaítélése után tartott sajtófogadáson Sir Sternberg így nyilatkozott: "Teljesen egyszerű lélek vagyok; üzletember, akire a maga szerény módján rámosolygott a szerencse. A szerencse, amely nézetem szerinti isteni irányíttatású - és aki ezt az áldást mindig is azzal próbálta meghálálni, hogy a valamennyiünkben meglévő jóságra megkíséreljen ablakot nyitni a többi emberekben, tekintet nélkül arra, ki milyen vallású, illetőleg, hogy ki vallásos, ki egyáltalán nem az." Bokor Judit